BejelentésManófalva Családi Bölcsöde - Dr. Forgó Edina gyermekpszichológus
Családi bölcsödék - Fejlesztő, Tanulást-Segítő Centrum (Iskolaelőkészítő Érden, ADHD terápia)

MENÜ
Kedves Szülők!


Köszöntök minden kedves érdeklődőt a honlapomon!

 

 

  

Az itt következő tájékoztató a családi napközi iránt érdeklődőknek szól, lejjebb található a Parkvárosi Fejlesztő, Tanulást-Segítő Centrumról érdeklődőknek szóló információ.


Gyermekpszichológusként az elmúlt 15 évben folyamatosan azon dolgozom, hogy gyermekeink lehetőleg a legoptimálisabb környezeti feltételek mellett növekedjenek, fejlődjenek, hogy később, amikor az iskolai éveiket elkezdik, kudarc nélkül, sikerekkel vágjanak bele egy sok-sok éves folyamatba, mely felnőttkoruk egyik legdöntőbb befolyásolója lesz.


Családi napközinkben már 8. éve azon dolgozom, hogy az idejáró gyermekek olyan gondoskodásban részesüljenek, mely szerintem számukra a lehető legfontosabb.


Először is minden gyermeket elfogadunk minden "hibájával", hiányosságával együtt, türelemmel, szeretettel, mindenkinek a saját, egyénre szabott igényeinek szóló figyelmet szentelve. Ebbe sok minden beletartozhat, gondoljanak például arra, amikor a hagyományos "menzát", amit a kisgyermek a bölcsődében, óvodában kap, a gyermekek elég jelentős része nem fogyasztja el, akkor reggeltől akár késő délutánig szinte nulla kalóriabevitellel létezik, hiszen ezekben az intézményekben nincs arra lehetőség, hogy a felkínált tízórai, ebéd, stb. helyett, ha a gyermek nem szereti, vagy válogatós, másra "fáj a foga", akkor más élelmiszert kaphasson. Sok személyesen megtapasztalt esetből elképzelhetőnek tartom, hogy az elsődleges diabétesz, ami általában 5-7 év körül alakul ki, annak a következménye, hogy azon gyermek inzulintermelése, aki jóformán először csak estefelé, 16-17 óra körül jut táplálékhoz (otthon, amikor hazaviszik) pár év koplalás után felborul. Ilyen probléma családi napközinkben nem lehet, itt mindig odafigyelünk, hogy ha a gyermek nem szereti a felkínált ételt, akkor valami olyasmit kapjon, amit elfogad (a szülővel egyeztetett listáról). Igy itt senki vércukorszintje nem lesz sem égbeugró, sem alacsony.


A személyes, szeretetteljes gondoskodás nem merül ki az időben elvégzett pelenkacseréken, mindennapi levegőztetésen, etetésen, stb. ebben maximálisan igyekszünk az édesanyák otthon végzett tevékenységének helyi folytatói lenni. Ezen alapvető gondozási műveletek mellé mi olyan játékhelyzeteket teremtünk, ami az adott kisgyermek értelmi, kognitív (megismerő) funkciónak a lehető legjobb fejlődési környezetet biztosít.


A gyermekek számára az épületen belül egy olyan mozgásterápiás szoba áll rendelkezésre, melynek mindennapos használatával az esetleges elmaradások felhozhatók az életkornak megfelelő szintre, illetve több - később, általában az iskolában, felszínre jutó - probléma megelőzhető. Ezekről a problémákról részletesen olvashatnak itt a honlapon. A kicsik korának megfelelő fejlesztő játékokat adunk, persze a kötetlen szabad játék tiszteletben tartása mellett, akkor beavatkozva, amikor a gyermek éppen láthatóan keresi, hogy milyen új játékszerrel foglalatoskodjék. Ilyenkor a játékkészletből olyan játékszert kínálunk, amely nem a divatosság, a csili-viliség mintapéldánya, hanem a funkciója a lényegi eleme, az, hogy általa a kicsi gyermek úgy tölti a játékidejét, hogy közben a megcélzott érzékszervei optimálisan ingerelve, folyamatosan fejlődjenek.

 

 

 


 Nagyon sok a családi napközi, magánóvoda itt Érden. Én magam is láttam - kerítésen kívülről - több olyat, mely luxusjátszótérrel, golfpályaszerű gyeppel, stb. ámulatba ejt mindenkit. Nyilván belülről is hasonlóan gyönyörű, és divatos monster high babákkal, kukabúvárokkal, transzformerekkel és más drága, divatos játékokkal csábítja az érdeklődőket. Kínálnak pónilovagoltatást, uszodalátogatást, színházi előadásokat, angol foglalkozásokat, sóbarlagot és még sorolhatnánk mennyi mindent a bölcsis, ovis korú gyermekeknek.


Mi nem akarunk ezzel versenyezni, mert mi a gyermek hosszútávú érdekeit tartjuk fontosnak, azaz azt, hogy felnőttként olyan életpálya-karrierje lehessen, amire csak képes, magánéletében harmónikus párkapcsolatban funkcionálhasson, szerető szülő legyen egykoron, és így tovább. Ehhez olyan gyermekkori inditásra van szükség, mely a szerető szülői karok meghosszabbításaként, a szülőkkel folyamatosan együttműködve, a kisgyermek valódi érdekeit elégíti ki.

Az iskolai évek előtti időszakban szeretnénk olyan partnerei lenni a szülőknek, akikben maximálisan megbízhatnak, akik időben észreveszik, ha gond van a gyermek fejlődési menetében, ezt egyeztetett "kezelésekkel" azonnal orvosolják. Gyermekeinkről fejlődési naplót vezetünk, részletesen feljegyezve minden lényegesnek itélt eseményt, haladást, visszaesést. A nevelési évben általában 1-2 szülői értekezleten mindenkire érvényes általános tájékoztatást tartunk, havonta pedig egy-egy fogadónap áll rendelkezésre, hogy a szülővel a gyermek fejlődéséről, problémáiról négyszemközt beszélhessünk. A fejlődési naplót a szülő igényeihez viszonyítva, e-mailben rendszeresen megküldjük.

 


Amennyiben kíváncsi ránk, és egyetért nevelési elveinkkel, szeretettel látom gyermekével együtt egy személyes találkozóra, melynek idejét telefonon (06-20/584-45-46, 06-30/268-20-99) vagy e-mailben: manofalva.drforgo@gmail.com lehet egyeztetni.

 


 

 


 

Beíratkozás 6 hónapos kortól 3 évesig.

 

Nyitva: hétköznap 7.10 – 17.00 (utána ügyelet kérhető)

Havidíj MOST AKCIÓS, ÚJ SZERZŐDŐKNEK: 35.000 Ft/hó, tartalmazza a napi 4 étkezést heti 5 napos szerződés esetén, mely legalább 2016. augusztus végéig hatályos, utána is hosszabbítható az akciós áron.

(Heti 2,3 napos ellátás esetén 15.000 illetve 24.000 Ft/hó étkezéssel)

 

 

 

Érd-Parkváros, Zengő u. 52.

Információ: Dr. Forgó Edina,

06-20/584-45-46,

06-30/268-20-99

 

Halloween Edina másképp :-))

 

 

 

Iskola-előkészítő foglalkozások, tantárgyi korrepetálás, részképesség-zavar és tanulási veszélyeztetettség megelőzése, kezelése újszerű módon Érden, tanulást-segítő, fejlesztő centrumunkban

 

 

 

Kedves Szülők!

 

 

Az alább következőkben azoknak a szülőknek szeretnék tájékoztatást nyújtani, akik már naponta megkínlódnak gyermekük iskolai kudarcaival, magatartási és/vagy tanulási problémáival, vagy még óvodáskorú gyermekükön észrevettek - óvónő, gyermekorvos, védőnő figyelmeztethetett róla -olyan gyanús jeleket, melyekből már sejthető, hogy az iskolakezdés nem lesz zökkenőmentes.

 


Előrebocsátom, hogy az alább következő terápiák, módszerek nem az én agyszüleményeim. Sajnos több éves tapasztalatom arra tanított meg, hogy saját egyéni koncepcióimat és újszerű módszereimet ne osszam meg az interneten, mivel minden épkézláb ötletet, egyéni gondolatot sokszor szó szerint ellopnak a hasonló területen működők. Szerzői jogaimat megvédve, az érdeklődőknek személyesen, szóban ismertetek mindent, ami ahhoz szükséges, hogy eldönthessék, szeretnék-e gyermeküket ide járatni foglalkozásokra.


Elöljáróban azt is fontosnak tartom közölni, hogy rendkívül pénztárcabarát árakat kínálok, de a szülők írásbeli beleegyezését kérem cserébe ahhoz, hogy a foglalkozásokról hanganyag - esetleg némely esetben kép + hanganyag - készülhessen, valamint a terveim szerint néhány éven belül megjelenő könyvemben a gyermekkel végzett fejlesztési eredmények publikálhatóak lehessenek, természetesen név nélkül, a gyermek nemére, életkorára, problémájára való hivatkozással (pl. K.Z. 5;7 éves fiú, diszlexia-gyanús, ADHD-s ..) Valamennyi velem megosztott, illetve tudomásomra jutott információval kapcsolatosan a terapeutákra vonatkozó titoktartás kötelez.


Legkedvesebb kutatási területem a figyelemhiányos zavar, hiperaktivitással és/vagy impulzuskontroll gyengeséggel, valamint a rendszerint erre ráépülő, gyakran együttjáró tanulási veszélyeztetettség- vagy probléma, különböző részképességzavarok.


A fejlesztő foglalkozásaim minden esetben 60 percesek, a gyermek életkorának, figyelmi terjedelmének - aktuális állapotának, fáradságának - figyelembevételével közbeiktatott mozgásos szünettel, esetleg szünetekkel együtt.


Az ovisoknál egy-egy fejlesztő játék 1-5 percnél tovább nem végezhető, felváltva egymás után több típusú fejlesztő játék együttes ideje sem lehet 25 percnél több, utána mindenképpen lazító, vagy éppen ellenkezőleg ugrabugráló terminust kell beiktatni, majd a foglalkozás folytatható, ha a gyermek még eléggé érdeklődő.


Iskolásoknál (6-7 éves) egy köztes szünettel, nagyobbaknál csak akkor szakítjuk meg a foglalkozást, ha a gyermeken láthatóak a fáradás tünetei. Ekkor mintegy jutalomként szolgál a foglalkozás utolsó 10 percében a mozgásos szabad játék.


Minden típusú fejlesztést (kivéve a tantárgyi korrepetálást) előzetes vizsgálat előz meg, ami egy, vagy két alkalom alatt méri fel a gyermek szintjét, erősségeit, hiányosságait. A megadott árak tartalmazzák a teljes vizsgálatot (akkor is ha két napon kell eljönnie a gyermeknek), a kiértékelő diagnózist és javaslatot az elkövetkező fejlesztésre.


Több olyan módszer létezik, mely otthon végezhető a szülők, nagyszülők vezetésével, ekkor a szülő irásban megkapja a feladatok instrukcióit, időtartamát, stb. és otthon, napi szinten kell magának végrehajtani a gyermekkel a foglalkozásokat. Ilyenkor havonta egyszer célszerű kontrollra eljönni, amikor a gyermek bemutatja mit gyakorolt, a szülő beszámol a tapasztalatairól, és elkészül a következő feladatsor, ami újabb hónapra szól, stb.


Vannak olyan típusú problémák, melyek terápiájához speciális eszközök, illetve szaktudás szükséges. Ilyenkor általában heti 1-2 (súlyosságtól függően) alkalommal foglalkozásra kell hozni a gyermeket, az ilyen típusú foglalkozások lehetnek egyénileg vagy maximum 2-3 gyermek részvételével lefolytatottak. Ehhez a fejlesztéshez bérleteket kínálunk, 10 vagy 20 alkalomra szólót, mely kedvezményesebb óradíjat kínál, mint az alkalmankénti fizetés.


Az iskola-előkészítő foglalkozások általában kiscsoportos jellegűek, itt is célszerű egy iskolaérettségi/éretlenségi vizsgálattal indítani, és olyan gyermekeket összevonni egyidejűleg egy-egy foglalkozásra, akiknél azonos részképesség zavar(ok) mutatkoznak.


Természetesen a szülő igénye szerint, egyéni foglalkozás keretében is foglalkozunk a gyermekekkel, sőt azon gyermekeket is szívesen fogadjuk, akik nemhogy problémát mutatnának, hanem ellenkezőleg, úgy látszik, hogy kiemelkedő képességűek, náluk a tehetséggondozás, a szuperképesség kiaknázása a cél.


Egyéni fejlesztésű interaktiv tesztjeim általában nagyon népszerűek, és nem csak az iskoláskorúaknál, hanem a fiatalabbaknál is, hiszen informatikai korban élünk, a gyermek vagy már szerzett tapasztalatokat számítógép-használattal otthon vagy az iskolában, vagy ha még nem, akkor is biztosan nagyon érdekli. Ezek a tesztek mindig úgy vannak alakítva, hogy az adott gyermek, az adott probléma, az adott tehetség fejlesztését szolgálják. Színesek, képesek, változatosak, úgy telik el sokszor a fejlesztő foglalkozás, hogy a gyermek alig hiszi el, hogy véget ért az óra, haza kell menni. Egyelőre a diszgráfia gyanús, illetve zavaros gyermekek fejlesztését nem tudtam interaktív módon megvalósítani, hiszen a kézírás gyakorlása nem megoldható csak kézírással. Diszlexiásoknál vannak papíralapú fejlesztőim, illetve felváltva a foglalkozások tartalmaznak interaktív laptopos feladatokat, és szintén egyénileg kidolgozott játékokat.


Arra törekszem, hogy a gyermek megszokja, igényelje és élvezze ezeket a foglalkozásokat, miközben nem az egyik napról a másikra elérhető pillanatnyi fejlődés (egy adott ismerethalmaz megtanulása) a cél, hanem olyan változás elérése a gyermek tanuláshoz való viszonyulásában, magatartásában, sokszor a szülők gyermekükhöz való kommunikációs és érzelemkifejezési módjában, ami hónapok (általában 3 hónap után, komolyabb problémáknál egy tanulmányi év alatt) múlva hoz érzékelhető változást.


A fogadóórákon tanácsot, segítséget nyújtok a szülőknek abban, hogy az otthoni, illetve a gyermek pedagógusaival folytatott kommunikációikban miként érheti el a legkedvezőbb hatást, segíthetek rávilágítani az esetleg meglévő hibásan kódolt üzenetek megváltoztatásához. Minden szülő, akinek a gyermeke alulteljesít, magatartási problémákkal küzd, már az első osztálytól kénytelen szembesülni a sok kudarccal, üzenőfüzetbeli negatív beírásokkal, sokszor azonban nem jön valódi segítség. Szerintem nem jó megoldás a gyakori iskolaváltogatás, mivel az alapproblémát a pedagógus személye, az új osztálytársak, új környezet nyilván nem fogják megszüntetni. Erre csak akkor kerüljön sor, ha már annyira elmérgesedett a helyzet, hogy nincs lehetőség a megjavítására.


Az önkormányzati óvodába járó gyermekek szülei sajnos nem ringathatják magukat abban a hiszemben, hogy ha a gyermekkel bármi fejlődési gond lenne, akkor arról biztosan értesülnének időben. Az óvónők - még ha mégoly lelkiismeretesek és értenek is szakmájukhoz - egyszerre 24-32 gyermek gondozásával, nevelésével, tanításával kell, hogy elboldoguljanak, és akkor még nem vettük azt számításba, hogy általában minden csoportban akad 1-2 gyengébb értelmi képességű vagy magatartásproblémás gyermek, akikre a többiekhez képest több figyelmet kell az óvodapedagógusnak szentelnie. A "3 évesen minden gyerek óvodába, 6 évesen minden gyerek iskolába" politika nyomán óvodaéretlenek tucatjai kerülnek be a csoportokba, akik a vegyes csoportú rendszerekben még több "problémát" okoznak, illetve elveszik ismétcsak az óvónő fejlesztésre szánt foglalkozásainak drága perceit, azzal, hogy nem teljesen szobatiszták, hogy nem- vagy alig beszélnek, hogy nem történt meg a közösségre szocializációjuk, stb. Mivel kell a hely a 3 évesek felvételéhez, így a 6 évesek - néhány kirívóan feltűnő elmaradottságú gyermek kivételével - elballagnak az általános iskolába, ahol már tovább nem rejtőzködhet az addig észre nem vett hiányosságaik, éretlenségük. Nem jó irányba tart napjaink pedagógiája - szerintem - de nem vagyok abban a helyzetben, hogy e mechanizmusokba beavatkozhassak.


Kedves Szülő!


Gyermekének sorsa az Ön kezében van.

Ha úgy ítéli meg, hogy szükség lehet ránk, jöjjön el, érdeklődjön, igyekezni fogok azt a legoptimálisabb megoldást megtalálni Önnek és gyermekének, mellyel megoldható a problémájuk.

 


Következnek azoknak a módszereknek a rövid leírásai, melyek részben saját programomba be lettek építve (a teljesség igénye nélkül)

 


Sindelar kognitív terápia


Óvodáskorú és iskolát kezdő gyermekek kognitív fejlesztése a tanulási zavarok megelőzéséért


Brigitte Sindelar osztrák pszichológus komplex fejlesztő programja a tanulási és magatartási zavarok hatékony terápiája. A terápia célja a részképesség-gyengeségek következtében kialakuló tanulási zavar megelőzése. Az eljárás pszichológiai ismeretekre épülő kognitív fejlesztő terápia, amely funkcionális gyakorlási helyzetek sorozatából áll. Elve, hogy azon a szinten kell kezdeni a fejlesztést, ahol a gyerek tart. Ahol a kognitív képesség még megfelelően működik. Akkor is innen indul a fejlesztés, ha ez a szint a gyermek életkorához képest igen alacsony.

A Sindelar program a szülő és a pszichológus aktív együttműködéséről szól A fejlesztés időtartama legalább 8-10 hónap, naponta csak 10 perc. Az első pozitív hatás nagyjából 3 hónap múlva várható.

A fejlesztés az ismeretszerzés legfontosabb területeire terjed ki: figyelem, észlelés, észlelési területek összekapcsolása, emlékezet, szerialitás (sorrendiség), téri tájékozódás. A program megfelelő alkalmazásától a fejlesztés által megcélzott részképesség minőségi változása várható, amely egy biztosabb alapot jelenthet a korábban rosszul elsajátított készség/ismeret sikeres újratanulásához.


Mikor lehet szükség a terápiára? Figyelmeztető jelek:

 • A gyermek a korához képest egyes értelmi területeken, részképességekben nagy lemaradást mutat
 • Figyelemkoncentrációs problémák
 • Probléma a figyelem tartósságával
 • Észlelési problémák
 • Mozgáskoordinációs problémák
 • Diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, vagy ezek gyanúja
 • Tanulásban akadályozottság
 • Enyhe értelmi fogyatékosság

 

 

Első lépés: a diagnózis felállítása

Vizsgálat, mely a részképességek teljes profiljának megismerésére irányul, nem csak a hibás funkciókat deríti fel. A vizsgálat minőségi elemzése, mely kijelöli a fejlesztés irányát. A program lezárásakor is készül vizsgálat. Így az eredmények összehasonlítása lehetővé teszi annak megállapítását, hogy a gyermek önmagához viszonyítva mennyit fejlődött.


Fejlesztési terv összeállítása és betanítása:


A vizsgálati eredmények alapján egy maximum napi 10 percet igénybe vevő gyakorlóprogram összeállítása. Minden nap csak egy terület fejlesztésére kerül sor. Mivel a gyakorlatoknak nincs különleges eszközigénye, ezért otthoni körülmények közt, a szülők vezetésével is végezhető a gyakorlás.


Kontrollvizsgálat, új gyakorlatsor összeállítás és betanítás:

Havonta egy ellenőrző vizsgálat után kapja meg a gyermek ez előző feladatokra épülő új gyakorlatsort.

 


Árak

Diagnózis felállítása, első gyakorlatsor összeállítása és betanítása: 9.000 Ft

További gyakorlatsor összeállítása és betanítása: 4.000 Ft

GOH-GMP beszédészlelés- és megértés diagnosztikája és terápiájaAz ép hallás mellett gyakran előfordul, hogy a gyermek a beszédhangokat tévesen kódolja. A tanulási zavar hátterében álló beszédfeldolgozás, beszédértés - egyszóval beszédpercepció - zavara rejtett, csak azt látjuk, hogy a gyerek nem úgy működik, ahogy kellene, az észlelési és megértési folyamatok szignifikánsan gyengébbek, és a működések kevésbé stabilak, az egyes részfolyamatok jobban függnek egymástól. Jó képességű gyermekek esetén a kompenzációs technika magas fokú alkalmazásának, illetve jó intellektusuknak "köszönhetően" évekig rejtve maradhat ez a probléma. Figyelemzavar hátterében is gyakran állhat okként, hogy a gyermek a két fülével nem ugyanazt hallja.


A beszédfeldolgozási mechanizmus zavaráról van szó, ha az elhangzott közlések azonosítása korlátozott, megértésük bizonytalan, akadályozott, az értelmezés kérdéses. Ennek a tünetei és következményei is különbözőek lehetnek. A beszédfejlődés elmaradottsága sokszor nem a gyermek artikulációjában vagy beszédkészségében jelentkezik, hanem a másoktól elhangzó közlések feldolgozásában. A gyermekek közel fele olyan nehézségekkel küszködik, melyek észrevétele a mindennapi életben csaknem lehetetlen. Ők olyan kudarcélmények sorozatát élik át, melyekről a felnőtteknek gyakran fogalma sincs. Mire "megfogható" nehézség jelentkezik (pl. az olvasástanulás problémája, mint következmény), akkorra már sokszor nem könnyű segíteni. A beszédészlelés és a beszédmegértés zavarai az anyanyelv-elsajátításhoz, azaz a gyermekkorhoz kapcsolódnak. A beszédfeldolgozási zavarok megjelenési formái igen változatosak, könnyen összetéveszthetők egyéb problémákkal. Az alábbiakban felsorolt leggyakoribb jelzésértékű problémák tapasztalása esetében gondolni kell arra, hogy a beszédmegértés bármely része érintett lehet.


A mindennapi kommunikációban megfigyelhető esetleges reakcióhiány, téves reakció, gyakori visszakérdezés. Figyelmetlen, túlzottan játékosnak tűnő, vagy viselkedési zavaros gyermekek jelentős részénél a felszíni jelenségek mind a beszédmegértési nehézségből fakadnak. A megkésett beszédfejlődésű és a feltűnően lassú beszédfejlődésű gyermekek elmaradást mutatnak a beszédmegértési folyamataikban is. A beszédhibás gyermekek kisebb részénél ez csupán motoros ügyetlenség, nagyobb részüknél azonban együtt jár a beszédészlelés vagy együttesen a beszédészlelés és a beszédmegértés zavarával.


Iskolásoknál megjelenő problémák egy része a beszédfeldolgozó rendszer nem tökéletes működésének következménye. Az olvasástanulás, írástanulás, helyesírás zavara, versek megtanulásának nehézsége, idegen nyelv elsajátítási problémája, olvasottak bizonytalan értése, lényegkiemelés képtelensége, látszólagos memória-zavarok és az általános tanulási nehézség formációiban mindig kimutatható a beszédészlelés és/vagy a beszédmegértés elmaradása.


Összefoglalva elmondható, hogy a gyermekek beszédfeldolgozási működésének szűrése, tesztelése feltétlenül indokolt, évente egy alkalommal. Különösen fontos a beszédprodukciójukban is elmaradást vagy zavart mutató gyermekek vizsgálata. A rejtett működések esetleges hibája miatt, az ép beszédű óvodások tesztelése is feltétlenül indokolt és javasolt. Iskoláskorban mindenképpen ellenőrzendő azoknak a tanulóknak a beszédfeldolgozási teljesítménye, akik szemmel láthatóan kudarcokat élnek át, gyengébben teljesítenek a képességeiknél, lényegesen több időt kell a tanulásra szánniuk, mint az osztálytársak átlagos tanulási ideje. A beszédészlelés zavarairól röviden néhány gondolatban összefoglalnám, hogy a tanulási problémák mögött milyen háttérmechanizmusok húzódhatnak meg: az akusztikai, fonetikai és fonológiai szintek bármelyike lehet zavart, elmaradott, ami hatással van a pontos artikulációra, a szókincs alakulására, a grammatikai struktúrák felismerésére. Ez szegényes beszédprodukcióhoz, az írott nyelv elsajátítási nehézségéhez, idegen nyelv tanulási problémákhoz, versek kívülről való megtanulási zavarához vezet., A legsúlyosabb zavar akkor áll fenn, ha egységes folyamatok csak részlegesen, vagy valamelyikük egyáltalán nem működik. Ekkor a gyermek 5 szótagig képes az elhangzó nyelvi információ reprodukálására, azaz a hosszabb szavak, szókapcsolatok, rövid mondatok észlelésére nem képes.


Az írott nyelv tanulásának egyik előfeltétele, hogy a hatéves gyermek valamennyi beszédészlelési szintet jól működtesse. Egyik legfontosabb részfolyamat a szeriális észlelés, azaz az elhangzott szavakat alkotó hangokat az elhangzás egymásutániságának megfelelő sorrendben kell észlelni, felismerni (nem mindegy, hogy az elhangzott szó bokrát vagy kobrát volt-e). Azok a gyermekek, akiknek a szeriális észlelése nem életkori szintű, pl. olvasási nehézséggel küszködnek. Nem ritka, hogy tízéves korban négyéves kori teljesítményt mutatnak, ép beszédprodukció mellett.


A következő részfolyamat az, amikor a gyermek képessé válik a hangokat vizuálisan észlelhető jelenségekre átvinni, egyiket a másik alapján azonosítani. Ez a transzformációs észlelés. Ez az alapja az írott nyelv, azaz az olvasás és írás megtanulásának. Jel és alak megfeleltetés az anyanyelv elsajátítás korai szakaszaiban alakul ki, ezt az elvet alkalmazzuk, amikor pl. az o hangot az o betűvel vagy a sz hangot a sz betűvel feleltetjük meg. Azon gyermekeknél, akiknél a beszédészlelési mechanizmus részfolyamatában elmaradást találunk, a transzformációs észlelés is zavart működést mutat. Gósy Mária vizsgálatai több száz olvasási nehézséggel küzdő iskolás vizsgálati adataiból igazolták a transzformációs észlelés zavarának és az olvasási nehézségnek az összefüggését.


A beszédhangok jellegzetes jegyeinek felismerési zavara általában hatéves korra kialakul. Viszont a beszédhang differenciálás jellegzetes zavarait láthatjuk a pösze gyermeknél, a megkésett beszédfejlődésűeknél vagy a hallássérülteknél. A beszédritmus észlelés ás az ajakartikuláció által nyújtott információ integrálásának készsége is nagyon fontos. Iskoláskorban a vizuális integrálás zavara, bizonytalansága nehezíti az írás és a helyesírás megtanulását.


A mondatértés és a szövegértés különböző részfolyamatok aktiválását teszi szükségessé, így lehet, hogy életkornak megfelelő mondatértés esetén nem megfelelő szövegértés, vagy életkornak megfelelő szövegértés mellett nem megfelelő mondatértés diagnosztizálható a gyermeknél. Ezek a zavarok rejtettek maradhatnak, és végigvonulhatnak az egész gyermekkoron. Közvetlenül érintik az egyén értelmi szintjének fejlődését és a személyiség alakulását, a szükséges korrekció minél korábban szükséges.


Rövid idejű emlékezeti zavarok: verbális memóriáról szólva a zavartípus gyakoribb, nem változik az életkor előrehaladtával, tehát az itt jelentkező zavarok célzott fejlesztés nélkül nem javulnak. Másik terület a vizuális memória, ami ritkábban fordul elő, a zavart percepciós folyamatokat mutató gyermekek kétharmadánál ép. A gyenge rövid idejű vizuális memória teljesítményt nyújtók sok esetben kézdominancia nélküliek, nem szeretnek rajzolni, ábrázolókészségük biológiai életkoruknak nem felel meg, sokszor a ceruzafogásuk is rossz. Következményei a betüazonositási és betűmegtartási nehézségek, a vizuális egymásutániság felismerésének bizonytalansága.


Vezérlési zavarok: az agyfélteke-dominancia kialakulatlanságának szembetűnő jele lehet a kétkezesség, a kézdominancia kialakulásának késése, és az irányfelismerési nehézség. A lateralizáció kimutathatóságától függetlenül felléphet a centrális szintézis zavara, ekkor a gyermek a két fülbe érkező, különböző nyelvi információt nem tudja összekapcsolni, azaz a kétféle információt szintetizálni.


A kapcsolódó részfolyamatok zavarai: a teljes beszédfeldolgozási mechanizmus megismeréséhez hozzátartozik a kézdominancia és az irányfelismerés is. Ép fejlődés esetén legkésőbb 3 éves korra kialakul a domináns kéz használata. Ha a gyermek váltogatja a kezei használatát, a kézdominancia zavaráról beszélünk. Ez összefügg a lateralizáció elhúzódó kialakulásával és felveti a beszédészlelési és/vagy megértési folyamatok épségének kérdését.


Nagyobbaknál sok esetben társul ehhez bizonytalan ceruzafogás és irányfelismerési zavar is. Az óvodásoknál jellemző a saját testen történő és a térbeli orientáció zavara, de leggyakoribb a síkban való tájékozódás nehézsége. Gond a mozgások irányának meghatározása, azok nyelvi formákkal történő kifejezésének megértése. Nehéz a jobb és bal irány megkülönböztetése, az azokkal kapcsolatos mozgásváltozások felismerése. Iskolásoknál mindez érinti a betűfelismerési és megkülönböztetési biztonságot, a hallás utáni írás kialakulását.


E folyamatok vizsgálatára szolgál a GMP diagnosztika. Óvodások és iskolások számára kialakított tesztek, óvodásoknál átlagosan 25 perc, iskolásoknál 35 perc időtartamban. A diagnosztikához speciális eszközök szükségesek.


Árak:


Vizsgálat, majd a diagnózis felállítása, ha szükséges, a fejlesztési program összeállítása: 9.000 Ft

A fejlesztés nagyrészt otthon végezhető napi szinten (szülők, nagyszülők által), illetve kiscsoportos foglalkozás (2-3 fő) keretében, heti 1-2 alkalommal javasolt: 1.800 /óra.

Bérlet 10 alkalomra: 16.000 Ft, 20 alkalomra: 29.000 Ft.

 


Szenzoros integrációs (Ayres) terápia


 

Olyan világban élünk ahol a gyerekek egyre jobban távolodnak a valóságos tapasztalatoktól, a valódi játékok, a közvetlen tapasztalás helyett a képernyők képi világában nőnek fel.


A modern kor steril környezete már csecsemőkortól fogva egyre kevesebb ingerrel látja el a mozgást és tapintást érzékelő szerveket, a legtöbb ember szinte születése óta szenzoros deprivációban, vagyis alapvető érzékelésnek hiányában szenved.


Érzékszerveink informálnak minket testünk fizikai állapotáról és környezetünkről. Minden pillanatban megszámlálhatatlan információ jut az agyba a szemünkből, fülünkből, testünk minden részéből.


Az agy lokalizálja, szétválogatja, rendezi ezeket az ingereket, érzékeléseket. Lokalizálja, vagyis megkeresi a feldolgozás helyét, szétválogatja, felesleges ingert kiszűri, nem válaszol rá, rendezi, részekből egészet alkot.


A szenzoros integráció: az érzékelések hasznos rendezése, az ingerekre megfelelő, adaptív válasz adása. A szenzoros integráció zavarával küszködő gyermek nem tudja az őt érő szenzoros (érzékszervi) ingereket, információkat megfelelően integrálni és a korábbi tapasztalatokkal egybevetve az adekvát választ kialakítani, elmarad a finom- és nagymozgások terén, gyenge az egyensúlyérzéke, ügyetlen, tanulási és magatartási zavart mutat.


A szenzoros integrációs terápia jellemzője, hogy a gyermek olyan élményeket él át, amelyekre addig nem volt módja. Ezek az élmények főleg taktilis (tapintási) érzékelésből és vesztibuláris (egyensúlyérző szerv) ingerlésből erednek.


A kisgyermek szereti és keresi az olyan mozgásformákat, amelyek fokozott stimulálást jelentenek az egyensúlyi- kisagyi rendszernek (pl. hinta, hintaló, bicikli, stb.), de még a  csecsemő is legjobban ringatással nyugtatható meg. Az egészséges fejlődéshez szükségesek ezek az ingerek. Amennyiben a fejlődés valamilyen ok miatt elakadt, ezek az ingerek nem jutnak el a megfelelő agyi területekre.


Az Ayres terápia pszichoterápiás, non-direktív beállítottságú. A mozgás során kiderül, milyen szinten áll a gyermek idegrendszerének integritása, és a játékba beleszőtt különböző mozgásformák, érzékszervi és egyensúlyi ingerek normalizálják azt. Ezen kívül a tapintási és egyensúlyi ingereknek tudatszintet befolyásoló hatása van, a mozgó világ előhívhat korai traumákat, fájdalomélményeket és lehetőség nyílik az újraszerveződésre.


Pszichoterápiás keretek közt a terapeuta segítségével az idegrendszer érettségének emelése mellett az egész személyiség fejlesztésére sor kerülhet.


Lényeges, hogy a gyermek saját mozgása közben megtanulja önmagát érzékelni. A „fejlesztés” kifejezés a szenzoros integrációs terápia szemléletében a fejlődés - önszervezés támogatását, az egyéni megküzdési stratégiák közös kidolgozását jelenti. A szenzoros integrációs terápiában részt vevő gyerek hintázik, pörög, egyensúlyozik, szédítő iramban lendül egyik játékról a másikra, vagy éppen ellenkezőleg, csendben van, egy hintában ringatózik, álmodozik.


A terápiát gyerekeknél tanulási zavar kezelésére dolgozták ki. A tanulás szó tág értelemben használt, hatókörébe tartozik a tanulási teljesítménytől (pl. írás, olvasás, számolás, beszéd stb.) kezdve az alkalmazkodás bármely formája. Elsősorban diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás, diszfáziás (összefoglaló terminussal élve részképesség-zavaros) illetve viselkedészavaros (pl. hiperaktív) gyerekek számára. Mára bővült a kör a mozgásos illetve értelmi fogyatékkal élő gyermekekkel, és gyermekkori autizmussal.

A terápia legfontosabb eszközei hétköznapi és speciális tárgyakból áll, a teljesség igénye nélkül: érzékelő és masszírozó labdák, golyófürdő, trambulin,  billenőrácshinta, gördeszka, rugós deszkák, ugráló labdák, lépegető henger, tornaszivacsok, nagy tölcsér, babzsákfotel, gumihenger, függő hinta, stb. és egyéb, egyénileg, kreatív ötletekkel megvalósított eszközök.

Javasolt: 3 éves kortól


Árak:

Kiscsoportos foglalkozás (2-3) gyermek részére: 1.500 Ft/fő

Bérlet 10 alkalomra: 14.000 Ft, 20 alkalomra 26.000 Ft.

 

Delacato mozgásterápia

Mozgásterápia a tanulási, beilleszkedési és magatartási zavarok kezeléséreA mozgásfejlődés szoros kapcsolatban áll az idegrendszer érésével, hiszen a gyermek mozgásának fejlődése egy-egy életszakaszban a központi idegrendszer egy-egy meghatározott területének irányítása alatt áll. Éppen ezért ha a mozgásfejlődés bármelyik szakasza kimarad, vagy nem gyakorlódik be eléggé (pl. túl korán feláll, vagy jár a gyermek), akkor az ehhez kapcsolódó érzékelő és irányító központok sem fejlődnek megfelelően. Ez pedig tanulási és viselkedési problémákhoz vezethet.


Erre alapozva dolgozta ki Carl Henry Delacato mozgásterápiáját. Magyarországon Kulcsár Mihályné fejlesztett ki Delacato módszerére alapozva egy elemi mozgásokon alapuló terápiát. Gyakorlatsorokat dolgozott ki a térérzékelés, az egyensúlyérzékelés és a finommozgások fejlesztésére. A tanulási, magatartási és beilleszkedési zavarral küzdő gyermekek számára kidolgozott terápia jól használható az óvodás korosztálynál a prevencióban is. A fejlesztés pozitív hatása legalább nyolc hónapi gyakorlás után várható.


Mikor lehet szükség a terápiára? Figyelmeztető jelek:

 • Bizonytalan mozgás, rossz egyensúlyérzék
 • Lemaradás a mozgásfejlődésben
 • Rossz téri tájékozódás
 • Mozgáskoordinációs problémák
 • Ügyetlen kézmozgások
 • Figyelem és koncentráció zavar
 • Megkésett beszédfejlődés
 • Beszédhibák
 • Észlelési problémák
 • Beilleszkedési és magatartási zavar
 • Szocializációs problémák
 • Diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, vagy ezek gyanúja

 

Első lépés: állapotfelmérés

A hiányok és éretlenségek felderítésére összetett vizsgálattal kezdődik a terápia. A kiértékelés után fény derül azokra a területekre, ahol szükséges a fejlesztés.

 


Gyakorlatsor összeállítás és betanítás:

A vizsgálati eredmények alapján egy 8-10 feladatból álló gyakorlatsort dolgozok ki. A gyakorlatokat naponta kell végezni a megadott ismétlésszámban, vagy időtartamban. Egy feladatsor elvégzése 20-30 percet vesz igénybe. Mivel a gyakorlatoknak nincs különleges eszközigénye, ezért otthoni körülmények közt, a szülők vezetésével is végezhető a gyakorlás.


Kontrollvizsgálat, új gyakorlatsor összeállítás és betanítás:


Havonta egy ellenőrző vizsgálat után kapja meg a gyermek ez előző feladatokra épülő új gyakorlatsort.

 


Árak

Állapotfelmérés és első gyakorlatsor összeállítása: 9.000Ft

Következő gyakorlatsor összeállítása és betanítása:
4.000Ft

 


A figyelemhiány zavar (ADD - attention deficit disorder, vagy mostanában inkább ADHD - attention deficit hyperactivity disorder) diagnosztizálásánál három jellemzőből kettő megléte elégséges: gyenge koncentráló képesség, hiányos impulzuskontroll, hiperaktivitás.


Különös ismertetőjele egy akaratlan "máshollét", az ilyen gyermek vagy felnőtt hirtelen arra eszmél, hogy egyáltalán nem figyelt arra, amit hallott, semmit sem látott abból amit nézett, semmire sem emlékszik abból, amire koncentrálni próbált. Van, aki információkat felejt el, rossz helyre tesz dolgokat, más nehezen tudja fenntartani a beszélgetések fonalát.

 

A tudat e távolléte az egyik oka a figyelem rebbenékenységének és a rövid koncentrálókészségnek, kivételt egyedül azok a tevékenységek nyújtanak, melyek a legintenzívebb érdeklődést és motivációt váltják ki belőlük.


A rebbenékenység káoszt okoz, pld. az illető szobája úgy néz ki, mintha épp akkor söpört volna végig egy tornádó. A figyelemhiány zavarral élő elméből teljes mértékben hiányzik a rendszerezés sablonja, az a képzeletbeli modell, hogy hogyan kell rendet teremteni. A ruhákat, könyveket, cd-ket, egyéb tárgyakat pakolják egyik sarokból a másikba, ha időnként sikerül valamiféle rendet vágni, ez a siker csak nagyon időleges.


A legtöbb figyelemhiányos koordinációs nehézségekkel küzd, főleg a finommotoros kontrollt igénylő mozgások terén. A dolgok kiesnek a kezükből, felbuknak a saját lábukban.


Sokat nehezen boldogulnak a háromdimenziós modellekkel, térbeli dolgok elképzelésével.


Passzív figyelmi állapotban képesek akár hiperkoncentrációra, ami megtéveszti a külvilágot, tanárokat, szülőket. A gyermek bizonyos tevékenységekben látszólag teljesen el tud merülni, ezzel a kényszeres, hiperkoncentrált összpontosítással. Ez általában tévénézésként vagy számítógépes játékok űzése során nyilvánul meg. A passzív figyelem lehetővé teszi az agynak, hogy robotpilótára kapcsoljon, mindenféle figyelmi erőfeszítést feladjon. Az aktív figyelmi folyamatoknál az agy kénytelen munkát végezni.


A figyelemhiánnyal élők is képesek lehetnek erős összpontosításra, ehhez azonban sokkal magasabb motivációs szintre van szükségük, mint másoknak. Az okoz nekik bénító nehézséget, hogy agyuk motivációs mechanizmusát olyasmi iránt indítsák be, ami nem érdekli őket.


Ez a zavar helyzetfüggő, vannak olyan tanórák, amelyeken a figyelemhiányos gyerekek sokkal jobban teljesítenek, miközben más órákon szétszórtak, sőt esetleg rendbontóan viselkednek. A tanárok sok ilyen gyerekek szidnak le és szégyenítenek meg az osztály előtt olyan viselkedés miatt, amit nem szándékosan választanak.


A második jellemző, ami a figyelemhiányosok egy részénél jelen van, hogy az ilyen ember beszéde és tettei egyaránt impulzívak, érzelmi kontrollja igen gyenge. Alig tudják megállni, hogy más szavába ne vágjanak, szenvedés számukra kivárni a sorukat, sokszor akarnak impulzív módon cselekedni, vagy beszélni, mintha megfontoltságról soha nem hallottak volna. Impulzív vásárlást is elkövethetnek, anyagi romlásba döntve magukat.


Harmadik jellemző a hiperaktivitás, amikor a személy képtelen egy helyben maradni, izeg-mozog, lábai vagy ujjai topognak, rágja a körmét vagy az arcát belülről. A hiperaktivitás túlzott beszédtevékenységben is megnyilvánulhat. Sok figyelemhiányos gyerek rettentő bőbeszédű.


Tehát a 3 tünetből kettő megléte már elég a figyelemhiányos zavar azonosításához.


A zavarnak elég széles spektruma van, több fokozatban azonosítható. Az ilyen ember társas készségei is problémásak, mivel nehezebben ismeri fel a társas szabályokat. Emiatt társaik könnyen kiközösíthetik őket. Vannak persze kivételek, az ilyen gyerekek egy része szociálisan jól alkalmazkodik és népszerű, de sajnos kb. a fiatal felnőttkorra a törékeny önértékelést leplező szorongás elő szokott törni a siker mögül. A figyelemhiányos felnőttet gyakran tartják zárkózottnak, arrogánsnak, vagy fárasztóan bőbeszédűnek. Kényszeres viccelődés, fojtott, hadaró beszéd, egyik beszédtémáról a másikra látszólag véletlenszerűen ugrándozás - ezek sokukra jellemzők. A gyerekek pedig gyakran töltenek be az osztályban bohócszerepet. Hangulatuk változékony, izgatottsággal várt események, hatalmas energiával megkezdett tevékenységek sokszor keserű csalódással, sértődéssel, visszahúzódással végződnek. Látszólag minden ok nélkül követik egymást a jó és rossz napok.


Gyakori jellemzőjük a figyelemhiányos felnőtteknek, hogy az időérzékelésük fejletlen, szinte gyermeki szinten rekedt. Folyamatosan elkésnek, állandó időzavarban vannak, határidős dolgaikat az utolsó pillanatban kezdik el megcsinálni.


Ennek a zavarnak az idegélettani háttéréről csak röviden szeretnék néhány információt megosztani. Az agyuk problémás területe a jobb oldali prefrontális kéregben található, azaz a jobb szemük felett a homlokuknál. Ez az agyterület felel az impulzuskontrollért, a társas-érzelmi intelligenciáért és a motivációért. EEG-vel számos kutatásban kimutatták már, hogy a figyelemhiányos emberek feladathelyzetben alfa (lassú) hullámra kapcsolnak, miközben ezzel a problémával nem élő társaiknál gyors hullámú agyi aktivitás jellemző, azaz az agykéreg aktivitása pont akkor kezd lassulni, amikor gyorsulnia kellene. Paradoxonnak tűnik, de az elme és a test hiperaktivitását éppen az agykéreg aktivitáshiánya váltja ki. Emiatt a gátló funkció hiányosan működik, nem szűrődnek ki a fölösleges ingerek. Ez az agykérgi terület képtelen elvégezni az értékelés, rendszerezés, válogatás és gátlás feladatait. Éppen ezért hatásosak a stimulánsok: felébresztik a gátlást, ingerlik a prefrontális kéreg fejletlen és alacsony aktivitású területeit.


A prefrontális kéreg egy része az orbitofrontális kéreg, mely a jobb féltekében fejlettebb, mint a bal oldalon, és itt található agyunk jutalmazó és motiváló apparátusa, itt található a legtöbb dopamin és endorfin (jutalmazó vegyületek, melyek örömöt, elégedettséget váltanak ki belőlünk). Ez a terület a figyelem irányításában jelentős szerepet játszik, a rengeteg információ közül kiválasztja, hogy mire fókuszáljunk. Itt történik a beszéd érzelmi tartalmának értelmezése (a szavak jelentését a bal félteke kódolja).


Az érzelmi információk feldolgozásában, kifejezésében és szabályozásában domináns szerepe van. Ugyanakkor az impulzuskontrollban is fontos tényező. Ha idegpályái zavart szenvednek vagy hiányoznak a primitív, feldolgozatlan érzelmi reakciók elárasztják az elmét, eluralkodnak a gondolkodási folyamatokon, irányításuk alá vonják a viselkedést. Azonban nem csak a fizikai sérülés okozhat zavart: e kérgi terület kémiai és elektromos funkciói egyéb módon is zavart szenvedhetnek. Figyelemhiány zavar esetén az agy nem sérül, viszont fejlődési elmaradása van, bizonyos fontos agyi idegpályák nem fejlődnek ki.


Létezik gyógyszer is a zavar kezelésére, néhány pszichiáter, aki jó ismerője e zavarnak, folyamatos kontroll mellett felírhatja, a páciensek legalább felénél hasznosnak bizonyulhat. Gyermekek esetében egyéb módszerek inkább megfontolandóak, mivel elég sok esetben a gyógyszer nem hat, vagy kellemetlen mellékhatásokkal, fejfájással, étvágytalansággal, kedvetlenséggel, álmatlansággal vagy szorongással jár. Mivel minden emberi agynak megvan a maga saját kémiai mintázata, lehetetlen megmondani, hogy ki hogyan reagál a pszichostimuláns szerre.


Árak:

ADD/ADHD gyanú esetén vizsgálat, diagnózis felállítás és terápiás program összeállítás: 9.000 Ft

Egyéni foglalkozások: 3.000 Ft/óra

Bérlet 10 alkalomra: 28.000 Ft, 20 alkalomra: 54.000 Ft.

 


Óvodások és kisiskolások esetében a diszlexia/diszkalkulia jelei


Ha a következő ismertetőjegyek közül legalább 5-5 ráillik a gyermekre, akkor fennáll a diszlexia kockázata. Célszerű ilyenkor komolyabban foglalkozni a tünetekkel és vizsgálatra elhozni.


5-6 éveseknél tapasztalható jelek:

· feltűnően nagy különbségek vannak a jó- és rossz napjai között

· kimaradt, vagy nagyon rövid ideig tartott a kúszó-mászó időszaka a járni tudás előtt

· másokhoz képest késve indult el, mozgása bizonytalan, koordinálatlan

· nehezen köti meg a cipőfűzőjét, sokszor van problémája a gombolkozással

· bizonytalanul mozog a lépcsőn, mellézár

· gyakran olyan dolgokban is elesik, amik nincsenek ott

· fenn - lenn, jobb-bal megkülönböztetése nehezen megy

· késsel, villával, ollóval nehezen bánik

· ha fest, nehézkes az ecsetkezelés, túlmegy a papíron

· nehezen tanul meg kerékpározni, síelni vagy úszni

· másokhoz képest késve tanul meg beszélni, és beszédhibái vannak

· nem szívesen tanul mondókákat, gyerekdalokat

· egyszerű ritmust nem tud lekopogni

· gyakran kapkod, máskor feltűnően lassú


Iskolakezdés utáni tünetek:


· játék közben teljes figyelmével arra koncentrál

· könnyen eltéríthető a figyelme, mindent meghall, meglát, a nem fontosat a fontostól nehezen tudja megkülönböztetni, elválasztani

· álmodozó, gyakran csak testben van jelen

· görcsös, görnyedt vagy más módon rossz a tartása

· nehezen jegyzi meg a betűket/számokat

· gyakran dörzsöli a szemét, pislog, arra panaszkodik, hogy nem lát jól

· nehezen tanul vereseket és más szó szerint megtanulandó szöveget

· problémái vannak a szorzótábla megtanulásával

· nehezen ért meg hallott dolgokat, mintha baj lenne a hallásával

· térben rosszul tájékozódik, bizonytalan időérzéke van

· feladatait gyakran félbehagyja, azok befejezését a végtelenségig halogatja

· kerüli a kihívásokat

· gyakran zaklatott a beszéde, szószátyár, locsogó, időként túlmozgásos és mozgáskényszert mutat

· beszédében mintha keresné a szavakat, szókincse szegény

· gyakran agresszíven reagál, dühkitörések gyakran előfordulnak

· alacsony az önértékelése, kisebbrendűségi érzései vannak

· visszahúzódó, bátortalan.


Tehát a fentiekből ha öt tünet ráillik a gyermekre, érdemes megkeresnie!


A diszlexia egy igen alattomos tanulási probléma. Gyakran nem derül ki az iskolában, hogy a gyermek nem a lustasága, vagy butasága miatt vall kudarcot, hanem azért, mert agyának információfeldolgozása eltér az átlagostól. A diszlexiások általában nehezen tanulnak nyelveket, bajuk van a betűkkel és/vagy számokkal, adatokkal, szó szerint megtanulandó szövegekkel. A gyermekkorban elszenvedett komoly tanulási kudarcok önértékelési zavarhoz vezetnek, innét egyenes út vezet a komolyabb pszichés zavarokhoz. A pszichés betegségekben szenvedők között kétszer annyian vannak a tanulási zavarral küszködők, mint az átlagnépességben.


A diszlexia főleg az olvasás megtanulásának nehézségeként nyilvánul meg, gyakran együtt jár írási vagy számolási nehézségekkel, ezt nevezik diszgráfiának, illetve diszkalkuliának.


Ezek a problémák nem betegségek. Az ilyen emberek között sok van, aki az élet más területein jelentős kreativitást mutatnak.


Megfelelő környezet és oktatás esetén a zavarok kialakulása megelőzhető. Sok intelligens gyerek képes ellensúlyozni ezt a hiányosságát, így esetleg nem is derül ki, hogy diszlexiás. Az iskolában megfelelően teljesít, bár a teljesítménye az értelmi képességeihez viszonyítva sokkal nagyobb energiaráfordítást igényel. Gyakran a megmagyarázhatatlan szorongások, agresszív viselkedés hátterében is lappangó tanulási zavarok vannak. A diszlexia nagyon sok arcú, egyénenként rendkívül eltérő formában megjelenő, eltérő információ-feldolgozási mód. Bár a diszlexia nincs közvetlen kapcsolatban a gyermek gondolkodási kapacitásával, okosságával, ha kezeletlenül marad, a gyengén tanuló gyermek később gyakran lemarad, és csak gyengébb tudásanyagra tesz szert. Létezik enyhe, közepes, illetve komoly formája. Hatása sokféle, nem csak az olvasásra, helyesírásra van hatással, hanem a nyelvhez és az írásbeliséghez való viszonyra is rányomja a bélyegét. Gyakran összekapcsolódik más, a tanulást akadályozó sajátosságokkal, kórképekkel, mint a hiperaktivitás, a figyelemhiányos zavarral. Itt is megfigyelhető az öröklődés, mint a figyelemhiányos zavarnál.


A diszkalkulia kevésbé ismert és felismert, mint a diszlexia, de ez is nagyon elterjedt probléma. Az ilyen gyereknek alapvetően hiányosak és hibásak az elképzelési a számokról, mennyiségekről, nagyságokról, matematikai műveletekről. A hibák számok felcserélésében, nagyságrendek tévesztésében, számok megfordításában, és más módokon mutatkozhatnak meg. Ezek a hibák az átlagostól eltérő érzékelésben, információ feldolgozásban, az ehhez kapcsolódó akaratlan figyelmetlenségből fakadnak.


A átlag diszkalkuliás gyerek értelmes, sokszor nagyon értelmes gyerek, aki a számtan órán a vele szemben támasztott követelményeknek nem tud meg megfelelni. A későbbi diszkalkuliára utaló jelek már az iskolakezdés előtt megmutatkoznak, az első iskolai évben további jellegzetes tünetek jelentkeznek.


Ha a következőkben felsorolt ismérvek közül legalább öt esetében igen a válasz, komoly esély van arra, hogy a gyereknek diszkalkuliája van.


Diszkalkuliára utaló jelek:

· a gyereknek feltűnően sok időre van szüksége a számolási feladatokhoz és nagyon hamar kimerül ezek megoldása közben

· a mennyiségeket, számokat, nagyságokat, formákat és a távolságokat hibásan, rosszul ítéli meg

· A számfogalom és a fizikai mennyiség közötti összefüggést nem érti meg

· a számolási szimbólumokat (szorzás, osztás, plusz, minusz, stb.) nem mindig ismeri fel, vagy felcseréli ezeket egymással

· intenzív gyakorlás ellenére sincs érdemi haladás, amit megtanul, nagyon gyorsan elfelejti

· számjegyeket kihagy

· nehézségei vannak a számsorok folytatásával

· fejszámoláskor nem tudja megjegyezni a közbülső eredményeket

· a szorzótábla megtanulásával komoly nehézségei vannak

· 6-ot illetve 9-et kell leírni, olvasni, vagy a számolásnál használni, gyakran felcseréli őket

· a hasonló külsejű számokat, pl. a 6-ot és az 5-öt felcseréli egymással

· másoláskor sokszor hibázik a számok leírásánál

· szöveges feladatnál, vagy ha a számtanpéldához kiegészítő szöveg is van, sokkal nehezebben tudja megoldani ezeket a problémákat

· ha ellentmondó eredményekre jut számolás közben, azt nem veszi észre


A diszlexiához gyakran betársul a diszgráfia. A tünetek megnyilvánulnak az íráskészség gyengeségében, és helyesírási hibákban.


Gyakran hibás, görcsös a ceruzafogás. Rányomja a gyerek az írószert a papírra. Gyakran fölöslegesen felkapkodja a ceruzát. A vonalvezetésében egymáshoz hasonló betűket összetéveszti (v-u, a-o, b-h), ugyanazt a neki nehezen leírható betűt különbözőképpen alakítja. Írásképe rendezetlen, a betűk formája szálkás, szögletes. A vonalakat nem tudja követni, hol alá, hol felé csúszik a ceruza. A szavak egymás közötti távolsága is változó. Néha majdnem összeérnek, néha hatalmas köztük a távolság. A betűk formája ugyanolyan betűnél is különböző lehet. A sorok hol felfelé, hol lefelé haladnak, az egész sor hullámzik.


A helyesírási hibáknál igen gyakori, hogy a hosszú és rövid mássalhangzókat nem tudja egymástól megkülönböztetni. Magánhangzóknál elfelejti kitenni az ékezetet, vagy éppen feleslegesen használja.


Másoláskor betűnként, jobb esetben 2-3 betűnként írja le a szöveget, írástempója nagyon lassú, hol a másolandót, hol a füzetét nézi. Diktáláskor a betűk formáján gondolkodnia kell, nem mindig tudja az adott hangot azonosítani annak írott képével.


A szavak végét elhagyja, betűk, szótagok maradnak ki, a mondat egy része is hiányozhat. Megfordítja a szótagokat (elmegy-lemegy). A szavakat nem választja el szóközökkel, összeírja azokat. Tulajdonneveket, mondatokat kis kezdőbetűvel kezdi. Mondatok végén elmarad a központozás.


A nyelvtani műveletek megértése, alkalmazása is problémát jelenthet.

Tempójával probléma van, lassan dolgozik, lemarad.


Árak:

Első vizsgálat, diagnózis felállítás, fejlesztési terv kidolgozás: 9.000 Ft.

Általában egyéni fejlesztés javasolt, esetleg két gyermek együttes fejlesztése, amennyiben nagyjából azonos mélységű a probléma.


Egyéni óra: 2.800 Ft 2 fős kiscsoportban: 2.100 Ft

10 alkalmas bérlet: 26.000 Ft, kiscsoportnál 10 alkalom: 19.000 Ft.

20 alkalmas bérlet: 50.000 Ft, kiscsoportnál 20 alkalom: 36.000 Ft.


Tantárgyi korrepetálás (alsó tagozatosoknak) anyanyelvből, matekból elsősorban, illetve angol nyelvből: 1.700 Ft/óra

10 alkalmas bérlet: 16.000 Ft, 20 alkalmas bérlet: 30.000 Ft.

(rövidesen más tárgyakból is, illetve 8 osztályos gimnáziumi felvételire a felkészítő ugyanezen árakon!)

 


Írjon e-mailt, vagy telefonáljon, hogy a probléma jellegének megfelelő vizsgálatot előkészíthessem, megtaláljuk együtt a gyermeknek legideálisabb fejlesztési programot!

Dr. Forgó Edina gyermekpszichológus, fejlesztőterapeuta

Elérhetőségek: 06-20/584-45-46, 06-30/268-20-99, 06-23/378-695

E-mail: manofalva.drforgo@gmail.com

 


 

 

 


 

 

 


 Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!